Tarihiyle, kültürüyle, eşsiz güzellikleriyle dikkat çeken Sivas; bunların harmanlandığı mükemmel bir şehirdir. Tarihin her döneminde önemli bir şehir olan Sivas’ta gezip görülecek alanların listesine sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Sivas denildiğinde aklınıza gelebilecek ilk mekanlar aşağıda yer alıyor;
Çifte Minareli Medrese
Taç kapı üzerinde yer alan kitabesine göre 1271 yılında İlhanlılar Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Medrese, süslemeli taç kapısı ve tuğla-çini örgülü iki minaresi ile dikkati çekmektedir.
Buruciye Medresesi
1271 yılında Anadolu Selçuklu Sultanlarından III. Gıyasettin Keyhüsrev zamanında Hibetullah Burucerdioğlu Muzaffer Bey tarafından yaptırılmıştır. İlmiye çalışmaları için yapılmıştır ve devrin Selçuklu taş oymacılığının en güzel örneklerindendir.
Şifaiye Medresesi
1217 yılında Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından Sivas’ta darüşşifa olarak yaptırılmıştır. İzzeddin Keykavus’un türbesi de burada yer almaktadır.
Sivas Kongre Binası (Müzesi)
Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihleri arasında “Milli Mücadele Karargâhı” olarak kullanılan bina Cumhuriyet tarihimizde önemli bir yer tutmaktadır.
Gök Medrese
Gök Medrese 4. Kılıçarslan’ın oğlu 3. Gıyasettin Keyhüsrev döneminde Vezir Sahip Ata Faahreddin Ali tarafından 1271 yılında yaptırılmıştır. Türk mimarisinin ve süslemesinin bir arada olduğu önemli yapılardandır.
Ulu Camii
Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı II.Kılıçarslan’ın oğlu Kutbeddin Melikşah tarafından 1196 yılında yaptırılmış camidir . Cami olarak kullanılmaya devam edilmektedir.
Kangal Balıklı Kaplıca
Sivas’a 96 , Kangal’a 13 kilometre uzaklığındadır . En büyüğü 10 cm’i bulan binlerce balığın olduğu havuzlarda, balıklar giren kişilerin yanık, sivilce, yara, egzama, sedef gibi cilt hastalıklarının iyileşmesini sağlar .
Gürün Gökpınar Gölü
Gürün’ün Yelken Köyü ve Karahisar Köyü sınırları içerisinde bulunan Gökpınar Gölü, ve Gökpınar Vadisi, Türkiye’nin sayılır doğal güzelliklerinden birisidir. Bu göl günümüze kadar korunabilmiş ender göllerden birisidir.
Gürün Şuğul Vadisi
Şuğul Vadisi Gürün’de görülmeye değer önemli doğal güzelliklerden biridir. Son dönemde yapılan çalışmalarla, kanyon girişinde bulunan yürüyüş yolunun kanyonun içine doğru uzatılması sağlanmıştır.
Gemerek Sızır Şelalesi
Sızır Sivas’ın bir beldesidir. Ormanı, şelalesi, doğal su kaynakları ve tarihi mekanları ile tanınır. Sivas iline 130km mesafededir. Görülmeye değer muhteşem bir mesire alanıdır.
Tödürge Gölü
Tödürge Gölü, Sivas’ta varolan, doğal yolla oluşmuş bir göldür. Göl, Hafik ile Zara ilçeleri arasındadır. Birçok kuş balık avlamak için bu göle gelmektedir. Gölün oluşumuna dair bir efsane vardır.
Hafik Gölü
Hafik gölü, İç Anadolu Bölgesi’nde Sivas’a bağlı Hafik ilçesinin kuzeyinde bulunan küçük göldür. Türkiye’nin çok az yerinde rastlanan jips karstı göllerinden olması nedeniyle önem taşır.
Sivas Eğri Köprü – Sivas Kesik Köprü
Yazılı kaynaklarda Selçuklu dönemine ait olduğu belirtilmiştir. On sekiz gözlü olup gözleri teşkil eden kemerler sivridir. Uzunluğu 179.60 m, eni 4.55 m’ olan köprü halen araç trafiğine kapalı, yaya trafiğine açık ve sağlam durumdadır.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası – Divriği Kalesi
Ulu Cami, Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. 1228 yılında başlanıp 1243 tarihinde tamamlanan yapı kompleksinin Baş Mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah’tır.
Eğriçimen Yaylası
Koyulhisar ilçesinde yer alır. Sivas’ın akciğeri olarak da anılır. Mükemmel bir doğaya sahiptir. Mükemmel bir tatil için ideal mekanlardan birisidir.